Bizim 2015 model Renault Megane 3’te son birkaç haftadır canımı sıkan bir durum var, araba şu an 165 bin kilometrede. Bakımlarını pek aksatmam ama geçen gün sabah işe giderken frene hafifçe dokunduğumda sağ ön tekerlekten böyle metali metale sürter gibi ince, tiz bir ıslık sesi gelmeye başladı. Özellikle yavaşlarken ya da ışıklarda durmaya yakın iyice belirginleşiyor bu ses. Sanayide bizim bir usta var, şöyle bir üstten baktı abi diskler de çizilmiş olabilir, sadece balata yetmeyebilir dedi ama tekeri sökmeden ne kadar doğru söylüyor emin olamadım. Acaba fren balatası bittiği sesinden anlaşılır mı yoksa illa o kaliperleri söküp balatanın üzerindeki o çentiğe mi bakmak lazım?
Bir de işin garibi, frene sert basınca direksiyonda hafif bir titreme de hissediyorum. Acaba kaliper pistonu mu takılı kalıyor yoksa balatanın arkasındaki o metal plaka mı sürtüyor tam çözemedim. Geçenlerde ABS sensörü kablosunda bir oksitlenme olmuştu, onu temizletmiştim ama onunla bir alakası yoktur herhalde diye düşünüyorum. Balataların üzerindeki o ikaz metali disk yüzeyine sürtünce mi bu sesi yapar? Araba resmen sanayiye çek beni diye bağırıyor ama doğru düzgün teşhis koymadan da durduk yere sağlam parçayı değiştirmek istemiyorum. Bu sesle daha ne kadar giderim ya da diskleri de elime alır mıyım merak ediyorum, tecrübesi olanlar bir el atsın.