Bizim 2015 model Opel Astra 1.6 CDTI 136lık makineyle başım dertte. Araç şu an 185 bin kilometrede, bakımlarını da hiç aksatmam ama son bir haftadır gaza yüklendiğimde resmen dışarıdan ambulans geçiyor sanıyorum. Özellikle alt devirlerde o ince tiz ses kabine kadar geliyor. İlk başta rüzgar sesidir dedim ama kaputu açıp bir arkadaşa gaz verdirdiğimde sesin direkt turbonun oradan geldiğini fark ettim. İnternette çok farklı yorumlar var, kafam iyice karıştı; bu yaşta bir araçta turbo ıslık sesi normal mi değil mi bir türlü emin olamadım. Çekişte çok büyük bir kayıp hissetmiyorum ama ses günden güne artıyor gibi geliyor.
Geçen gün bizim buralardaki bir ustaya uğradım, abi bir şey olmaz bin böyle dedi geçti ama içim rahat etmedi. Bilgisayara bağladık, herhangi bir arıza kodu vermiyor ama selenoid valf kısmında hafif bir yağ terlemesi gördüm. Acaba intercooler hortumu mu kaçırıyor diye kontrol ettik, görünürde bir çatlak patlak yok. Usta turbonun içindeki pallere bakmak lazım, eğer sürtme varsa mil keser, motoru kucağına alırsın diyerek gözümü korkuttu. Daha önce başına gelen var mı? Yani bu yaşta ve kilometredeki bir araç için bu turbo ıslık sesi normal mi yoksa büyük masraf açmadan direkt revizyona mı sokmalıyım?
Bir de şunu fark ettim, araç soğukken ses daha belirgin, ısınınca biraz azalıyor gibi oluyor ama tamamen kesilmiyor. Turbo basınç sensörü üzerinden değerlere baktığımızda bir dengesizlik görmedik ama o ötme sesi iyice canımı sıkmaya başladı. Sanayideki başka bir usta da egzoz manifoldunda çatlak olabilir, hava kaçırıyordur dedi. Revizyon yaptırsam randıman alır mıyım yoksa direkt orijinal sıfır parça mı bakmak lazım? Turbo pallerinde en ufak bir oksitlenme veya aşınma bu sesi yapar mı? Tecrübeli arkadaşlardan, özellikle 1.6 dizel kullananlardan fikir bekliyorum.