Beyler selam, elimde 2012 model 210 bin kilometrede bir Ford Focus 1.6 TDCI var. Son zamanlarda araba resmen gitmemeye başladı, özellikle 2000 devrin altında sanki arkadan birisi arabayı çekiyor gibi hantallaştı. Gaza basıyorum tepki vermiyor, sonra birden fırlıyor ama arkadan kara dumanı da eksik etmiyor. Geçen gün yolda giderken arıza lambasını yaktı, sanayiye çektim bilgisayara bağladık. Usta direkt EGR kurum bağlamış, emme manifoldu dolmuş dedi. Temizleyelim dedik, temizledik ama iki hafta geçmeden yine aynı hantallık başladı. Şimdi başka bir usta diyor ki Boşver temizlemeyi, gel bunu yazılımla ve kör contayla iptal edelim, araba nefes alsın.
Benim kafam çok karıştı bu noktada. Bu EGR valfi iptali zararlı mı değil mi tam çözemedim. Sonuçta bu parça oraya süs diye konulmamış ama iptal edince de arabanın çekişinin düzeleceğini, MAF sensörü ve turbo basıncının daha stabil olacağını söylüyorlar. İptal ettirirsem motorun yanma odası sıcaklığı artar mı, ileride üst kapak çatlatır mıyız diye korkuyorum. Bir de muayenede egzoz emisyonundan kalır mıyız? Daha önce bu motor tipinde ya da benzer dizellerde bu işlemi yapan varsa tecrübesini paylaşabilir mi?
Şu an araçta sürekli bir tekleme var ve sanki motor beyni sürekli yanlış sinyal gönderiyor gibi hissediyorum. EGRyi yazılımla kapattığımızda bu durum düzelir mi yoksa partikül filtresini de mi aradan çıkarmak lazım? Eğer bu EGR valfi iptali zararlı mı sorusuna net bir cevap bulamazsam sanayideki usta Kalsın böyle, her ay temizletmeye gelirsin diyor. İşin teknik kısmına hakim olan arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum, her sabah arabayı çalıştırırken stres olmaya başladım.