Beyler selam, elimde 2014 model 185 bin kilometrede bir Passat B7 var. Son bir aydır özellikle mahalle aralarındaki o küçük hız tümseklerinden geçerken veya arnavut kaldırımı yollara girdiğimde ön takımdan ciddi bir lokurtu sesi gelmeye başladı. Direksiyonu sağa sola ani kırdığımda da sanki tekerlekler yerinden fırlayacakmış gibi bir boşluk hissi veriyor. İnternette biraz araştırdım, yaşadığım bu durumlar direkt tabla burcu arızası belirtileri ile örtüşüyor ama emin olamadım. Geçen hafta sanayideki usta sadece gözle baktı, bin git bir şey olmaz dedi ama araba yolda geziyor resmen, yüksek hızda frene bastığımda direksiyonda titreme de yapıyor.
Arabayı lifte kaldırdığımızda rot mili ve aks kafası sağlam duruyordu ama o büyük salıncak burçlarının içindeki kauçuk kısımların yırtıldığını ve özelliğini yitirdiğini fark ettim. Hatta hazır tekerlek sökülmüşken ABS sensörü kablolarını da kontrol ettim, herhangi bir oksitlenme veya temassızlık görünmüyor; yani sorun tamamen mekanik duruyor. Fren disklerini yeni değiştirmeme rağmen o sarsıntının kesilmemesi de beni iyice bu burç olayına yönlendirdi. Ustaya kalsa amortisör patlak deyip geçecek ama amortisörlerde yağ kaçağı yok, kule takozları da sağlam görünüyor.
Sorum şu; aranızda daha önce bu tabla burcu arızası belirtileri konusunu bizzat tecrübe eden var mı? Burçlar koptuğunda araç düz yolda giderken hafif sağa sola çekme yapar mı? Bir de sadece burçları presle değiştirmek mi mantıklı yoksa komple tablayı mı yenilemek lazım? Bazıları presle basılan burcun dikiş tutmadığını, iki gün sonra yine ses yapacağını söylüyor. Z rotu falan zaten yeni değişmişti, alt takımda başka bakmam gereken bir yer var mıdır? Tecrübeli arkadaşlardan fikir bekliyorum, sanayide boş yere parça değiştirmek istemiyorum.