Beyler selam, 2014 model Opel Astra J 1.4 Turbo aracım var, şu an 168 bin kilometrede. Geçen hafta o meşhur emiş sesini duymak için bizim buradaki aksesuarcıda açık hava filtresi taktırdım. Taktırdığım günden beri arabanın karakteri resmen değişti. Alt devirler iyice ölmeye başladı, gaza yüklenince araba bi nazlanıyor ama asıl canımı sıkan mevzu yakıt tüketimi. Normalde şehir içi 8.5 litreyi geçmeyen araba şu an yol bilgisayarında 11-12 litreden aşağı düşmüyor. Merak ettiğim tek bir şey var; gerçekten açık hava filtresi yakıtı artırır mı yoksa benim araçta başka bir arıza mı tetiklendi?
Dün sanayide bizim ustaya gösterdim, hava akışmetresi (MAF sensörü) çok hassastır, bu açık filtreler toz kaçırınca sensörün kafası karışır dedi. Sensörü balata spreyiyle bi temizledik ama pek bir fark göremedim. Hatta dün akşam motor arıza lambası anlık yandı söndü, muhtemelen lambda sensörü (oksijen sensörü) hatalı okuma yapıp zengin karışıma sebep oluyor. Acaba filtreyi takarken oem kutuyu iptal ettiğimiz için motor kaputu altındaki sıcak havayı direkt çekiyor da beyin korumaya mı alıyor kendini? Turbo basınç valfi veya vakum hatlarında bir sıkıntı görünmüyor ama bu tüketim artışı beni bayağı soğuttu. Daha önce başına böyle bir durum gelen, filtreyi söküp orijinal kutuya dönünce yakıtı eski haline dönen var mı? Şimdiden eyvallah.