Bizim 2012 model Opel Astra J kasa 1.6 atmosferik motorlu araçta son iki haftadır garip bir huy peydah oldu. Araba 192 bin kilometrede, bakımlarını da aksatmamaya çalışıyorum ama sabahları ilk marşa bastığımda tık diye alıyor, rölantide çalışırken hiçbir sıkıntı yok. Ancak vitesi takıp tam hareket edecekken, yani sabahları soğuk motor gaza basınca stop ediyor ve sanki araba boğuluyormuş gibi bir tepki veriyor. Marşı kapatıp tekrar çalıştırıyorum, biraz bekleyip motor ısınmaya başlayınca her şey normale dönüyor, gün içinde bir daha asla yapmıyor.
Geçen hafta sanayideki ustama götürdüm, bilgisayara bağladık ama herhangi bir arıza kodu vermedi. Usta boğaz kelebeği kirlenmiştir dedi, söktük pırıl pırıl temizledik, adaptasyonunu da yaptık ama ertesi sabah yine aynı senaryo ile karşılaştım. Özellikle o ilk kalkış anındaki teklemeyi ve yığılmayı çözemedik bir türlü. Akü yeni, bujileri daha 10 bin km önce değiştirdim, bobinde de bir sıkıntı gözükmüyor dedi usta ama araba sabahları canımı sıkmaya devam ediyor.
Benim şüphem MAF sensörü yani hava akışmetresinden yana ama boş yere parça değiştirmek de istemiyorum. Acaba rölanti valfi mi takılı kalıyor yoksa manifoldda bir yerden hava mı alıyor? Aranızda benzer bir durum yaşayan, özellikle soğuk havalarda bu yığılma ve stop etme mevzusunu tecrübe eden var mı? Yakıt pompasının basıncından ya da oksijen sensörü arızasından böyle bir şey yapar mı merak ediyorum, tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.