Bizim 2012 model Opel Astra J 1.4 Turbo (165 bin km’de) dün akşam kapının önüne park edene kadar saat gibi çalışıyordu, sabah işe gitmek için indim anahtarı çeviriyorum tık yok. Yani marş motoru canavar gibi dönüyor, aküde zayıflama falan kesinlikle hissetmiyorum ama ne kadar zorlasam da motor bir türlü ateşlemiyor. Resmen marş basıyor ama araba çalışmıyor, sanki motora yakıt gitmiyor ya da ateşleme sisteminde bir kopukluk var gibi. Daha önce başına gelen var mı bilmiyorum ama ekranda herhangi bir arıza lambası da yakmadı, öylece kalakaldım mahallede.
Geçen sene benzer bir tekleme yaptığında sanayideki usta krank devir sensörü kirlenmiştir ya da kablolarında oksitlenme vardır demişti, o zaman temizleyip takmıştık düzelmişti. Şimdi acaba yine o sensör mü mefta oldu yoksa yakıt pompası rölesinde mi bir sıkıntı var çözemedim. Sigorta kutusunu açıp baktım, motor beyni (ECU) sigortalarında bir yanık görünmüyor ama yakıt rayına benzin gelip gelmediğini de bu şartlarda kontrol edemiyorum. İmmobilizer falan mı kilitledi diye yedek anahtarla da denedim ama sonuç aynı, motor boş boş dönmeye devam ediyor.
Özellikle bu soğuklarda bu model araçlarda yakıt geri dönüş valfi veya eksantrik sensörü kronik bir sorun yaratır mı? Başına böyle bir durum gelip de şuraya bak kesin düzelir diyecek bir tecrübeli kullanıcı varsa yönlendirsin. Çekici çağırmadan önce kendi yapabileceğim basit bir kontrol noktası var mıdır? Sanayiye gitsek usta şimdi direkt beyin gitmiş diyecek, durduk yere masrafa girmeyelim.