Beyler selam, 2014 model 185.000 kilometredeki Golf 1.6 TDI aracımda yaklaşık iki haftadır çok garip bir sorunla uğraşıyorum. Sabahları binince kontağı çeviriyorum, marş dinamosu canavar gibi dönüyor, sesinde hiçbir zayıflık yok ama motor bir türlü ateşleme yapıp almıyor. Yani tam anlamıyla marş basıyor ama araba çalışmıyor durumunu yaşıyorum. Aküyü daha yeni değiştirdim, ölçümlerini yaptırdım hiçbir sıkıntı çıkmadı. İşin garibi bazen tek marşta sorunsuz çalışırken, bazen de 10 kere denememe rağmen motor boğuluyor gibi oluyor ama bir türlü devir almıyor.
Geçen gün yolda kaldım, çekiciyle sanayiye çektik arabayı. Usta bilgisayara bağladı, krank devir sensörü arızası verebilir dedi ama net bir teşhis koyamadı. Mazot pompasının sesini duyuyorum, yakıt geliyor gibi duruyor ama sanki bir yerlerde bir tıkanıklık veya elektriksel bir kesinti var. Sigorta kutusunu açtık, oradaki röleleri kontrol ettik, herhangi bir oksitlenme veya yanık uyarısı da görmedik. Beyinciye götürdüm, acaba immobilizer mı anahtarı tanımıyor diye baktı ama beyinde de bir hata kodu çıkmıyor.
Araba bir kere çalıştıktan sonra gün içinde hiçbir sıkıntı yaratmıyor, performansı yerinde, çekişten düşme falan yok. Ama aradan 4-5 saat geçip motor soğuyunca yine o meşhur marş basıyor ama araba çalışmıyor derdi başlıyor. Yakıt rayı basınç valfi veya enjektör geri dönüşlerinden şüpheleniyorum ama nokta atışı yapan çıkmadı. Daha önce bu yaşlarda bir araçta benzer bir durum yaşayan, şu sensörü değiştir düzelir diyebilecek tecrübeli birileri var mı? Masrafı ne olur, boş yere bütün yakıt sistemini elden geçirmeyelim şimdi.