Beyler selam, bizim 2014 model Astra J kasa 1.4 Turbo aracın muayene zamanı geldi çattı, araba şu an 168.000 kilometrede. Geçen gün kaputu bir açayım dedim, yağ kütüğü tarafında hafif bir nemlenme gördüm ama damlama falan yok. Geçen sene krank devir sensörü arıza yapmıştı, onu değiştirirken usta buraları pek temizlememiş galiba, oradan sızan yağlar tozla birleşip çamur gibi olmuş. Bir de akü kutup başlarında hafiften bir oksitlenme başlamış, gerçi marş basarken bir sıkıntı yaratmıyor ama muayene istasyonundaki elemanlar buna takılır mı emin olamadım. Şasi kablosu falan sağlam, elektrik tesisatında bir kurcalama yok ama yine de insanı bir stres basıyor bu istasyona girerken.
Asıl merak ettiğim konu şu; bu tarz terlemeler veya ufak tefek kozmetik durumlar yüzünden muayeneden kalır mıyız? İnternette çok bilgi kirliliği var, herkes kafasına göre bir şey söylüyor. Tecrübeli arkadaşlara sormak istiyorum, güncel listeye göre muayenede hafif kusurlar nelerdir ve hangi durumlarda araba direkt ağır kusur alıp muayene tekrarına düşer? Arabanın alt takımını komple elden geçirdim, rot başları ve rotiller yeni ama bu motor kısmındaki yağlanma ve aküdeki durum kafamı kurcalıyor.
Geçenlerde bir arkadaşın silecek fıskiyesi tıkalı diye bıraktıklarını duymuştum, o yüzden her detayı sormak istedim. ABS beyni veya airbag lambası falan yanmıyor, fren testi de gayet iyi durumda ama şu yağ sızıntısı meselesi çok muğlak bir konu. Muayene öncesi motoru yıkatsam mı yoksa bu şekilde gitsem sıkıntı olur mu? Daha önce bu tip basit terlemelerle muayeneye girenlerin tecrübelerine ihtiyacım var. Şimdiden cevaplar için eyvallah.