2014 model 145 bin kilometredeki Ford Focus aracımda başım dertte. Bir süredir vites geçişlerinde ciddi bir sarsıntı vardı ama dün yolda giderken araba bir anda vites kutusu servis gerekli uyarısı verdi ve kalakaldım. Arabayı kenara çektim, stop edip tekrar çalıştırdım ama Ford Focus powershift şanzıman hatası bir türlü gitmiyor. Geri vitese takınca araba hiç tepki vermiyor, D konumunda ise sadece tek viteslerde gidiyor gibi, vitesleri aşırı geç ve çok sert vuruntulu atıyor.
Sanayide kendi ustama götürdüm, bilgisayara bağladık. TCM dediğimiz bu şanzıman beyni üzerinde iletişim kopukluğu uyarısı verdi. Usta şanzımanın altındaki soketlere baktı, belki oksitlenme yapmıştır diye sprey falan sıktı ama nafile. Selenoid valf değerlerine baktığımızda da sanki bir düzensizlik var gibi duruyor. Bazıları kavrama bitmiştir diyor ama kavrama daha 20 bin km önce değişmişti. Bu TCM modülü tamir edilir mi yoksa direkt yenisini mi çakacaklar bana anlamadım.
Arızayı bilgisayardan silince 10-15 km sorunsuz gidiyor, sonra şanzıman biraz ısınınca çat diye yine hataya düşüyor. Sanki bir sensör hatası varmış gibi davranıyor ama işin içinden çıkamadık. Acaba sigorta kutusundaki rölelerden falan yapma ihtimali var mıdır? Daha önce başına gelip de sadece yazılımla veya ufak bir parçayla kurtaran oldu mu yoksa bu işin sonu komple revizyon mu? Cidden soğudum arabadan, masrafı ne olur aşağı yukarı bilen varsa bir akıl versin.