Beyler selam, benim 2014 model Ford Focus (165.000 km’de) son zamanlarda canımı sıkmaya başladı. Araba düz yolda giderken direksiyonu serbest bıraktığım an hemen sağa doğru meyil ediyor. Direksiyonun simidi tam düz durmuyor, hafif sola hafif kırık tutunca ancak araba düz gidiyor. Özellikle otobanda 110-120 gibi hızlara çıktığımda ön taraftan gelen o garip titremeyi ve huzursuzluğu hissediyorum. Acaba rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır diye düşünürken fark ettim ki ön sağ lastiğin iç tarafı resmen erimiş, dişler bitmiş ama dış tarafı hala sağlam duruyor.
Dün sanayide bizim eski bir usta vardı, ona ayaküstü gösterdim. Lifte kaldırmadan kardeşim senin rot başı ya da salıncak burçları gitmiş olabilir, bu şekilde ayar tutmaz dedi ama çok da detaylı incelemedi. Direksiyonu tam tur çevirirken bazen derinden bir tak diye ses de geliyor, belki z rot veya amortisör kulesi tarafında bir boşluk ya da sıkıntı var diye şüpheleniyorum. Aracın alt takımında daha önce hiç işlem yapılmadı, parçalar orijinal ama bu dengesizlik sürüş güvenliğini resmen tehlikeye atıyor. Esp sensörü falan da arıza lambası yakmadı ama virajlarda araba sanki arkadan kopacakmış gibi bir güvensizlik veriyor.
Bu işlerden anlayan tecrübeli arkadaşlar bir el atsın. Rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır, sadece lastikçiye gidip bilgisayara bağlatmak yeterli mi yoksa önce bir mekanikçiye gidip alt takımı komple elden mi geçirmeliyim? Lastiklerim daha yeni sayılır, onları da tamamen içten yedirip çöpe atmak istemiyorum. Bu durum sadece basit bir rot ayarıyla mı alakalıdır yoksa porya bilyası veya direksiyon kutusunda bir boşluk mu aramalıyım? Benzer sorunları yaşayıp çözen varsa yazarsa sevinirim, şimdiden eyvallah.