Bizim 2013 model Opel Astra J kasa 1.3 CDTI (215 bin kmde) araçta son bir haftadır acayip işler dönüyor. Geçen gün uzun yoldayken hararet göstergesi bir ara 100ü geçti, hemen sağa çekip soğutma suyuna baktım, eksiltme yoktu. Ama bugün sabah yağı kontrol edeyim dedim, çubuğu çekince gözlerime inanamadım. Çubuğun üzerinde bildiğin tahin gibi, beyaz-sarımtırak bir tabaka var. İnternette araştırdım ama kafam çok karıştı, bu yağ çubuğunda köpürme neden olur merak ediyorum. Motorun rölantisi de eskiye göre biraz sarsıntılı gelmeye başladı, sanki motorun içinde bir şeyler zorlanıyor gibi.
Genleşme kavanozunu açıp baktığımda antifrizin içinde hafif yağ damlacıkları gördüm, suyun rengi resmen çamura dönmüş. Sanayideki bir iki usta silindir kapak contası yanmış olabilir dedi, diğeri ise yağ soğutucusu patlamış, yağa su veriyor diyip işin içinden çıktı. Eğer yağ soğutucusu ise termostat veya EGR valfi gibi parçaları da komple elden geçirmek gerekir mi? Aracın çekişinde bariz bir düşüş yok ama egzozdan özellikle ilk çalıştırmada yoğun bir beyaz duman atıyor. Isınınca duman kesiliyor ama bu köpük mevzusu canımı çok sıktı, arabayı otoparka çektim yatıyor.
Daha önce başına gelen var mı? Silindir kapak contası mı değişmeli yoksa sadece yağ soğutucusuyla kurtarabilir miyiz? Krank sensörü veya diğer sensörlerle alakalı bir durum olma ihtimali var mı? Bu şekilde kullanmaya devam etsem yatak sarma gibi bir durumla karşılaşır mıyım? Yağ çubuğundaki bu köpürmenin asıl kaynağı ne olabilir, masrafı çok çıkar mı? Motor inecek diyen de var iki güne hallederiz diyen de. Bilgisi olanlar aydınlatırsa çok sevinirim, ne yapacağımı şaşırdım.