2016 model Passat 1.6 TDI aracımı daha yeni 185 bin kilometredeyken ikinci el aldım ama eski sahibi bakım defterini kaybetmiş, ne zaman ne yapıldı tam emin değilim. Aracı sabahları ilk çalıştırdığımda üst kapaktan böyle itici (lifter) sesi gibi bir tıkırtı geliyor, motor ısınınca ses biraz azalıyor ama tam kesilmiyor. Geçen gün sanayideki usta baktı, yağ basınç müşürü tarafında hafif bir terleme gördük, usta yağ özelliğini yitirmiş olabilir, turboya giden yağ hattı tıkanırsa turbo milini kucağına alırsın, vakit kaybetme diyerek beni fena korkuttu. Kafam çok karışık, bu araçlarda tam olarak motor yağı değişimi kaç km de yapılır, 10 bin mi yoksa 15 bin mi beklemeliyim?
Aracın çekişinde şu an bir sıkıntı hissetmiyorum ama sanki değişken zamanlı subap valfi mi ses yapıyor yoksa karter tapası mı gevşedi tam çözemedik, alt taraftan da hafif bir yağ sızıntısı gözüme çarptı. Bazı yerlerde Türkiye şartlarında toz toprak çok, 10 bini sakın geçirme diyorlar, bazıları da tam sentetik yağ kullanıyorsan 15 binden önce ellemene gerek yok diye akıl veriyor. Özellikle bu 1.6 TDI motorlarda yağın vizkozitesi bozulunca eksantrik miline ve yataklara zarar veriyormuş diye duydum, doğru mudur? Sizin tecrübeleriniz nedir, bu sesi kesmek ve motoru korumak için hangi marka yağ kullanmalı?
Bir de bu araçlarda yağ değişiminde karter tapası ve pulunu mutlaka değiştirin diyorlar, oksitlenme veya sızdırma yapmasın diye. Geçen gün aracı bilgisayara bağlattık, beyin tarafında herhangi bir arıza kodu çıkmadı ama motorun o sesli çalışması içimi hiç rahat ettirmiyor. Eğer motor yağı değişimi kaç km de yapılır sorusuna net bir cevap bulabilirsem ona göre direkt filtre setiyle beraber sanayiye dalacağım. Aranızda bu kilometrelere gelmiş araç sahibi olan veya bu işten anlayan usta varsa bir yol gösterirse çok sevinirim, durduk yere motoru kucağımıza almayalım.