Beyler başım dertte, 2012 model 210 bin kilometredeki Ford Focus aracımda geçen gün otobanda giderken dikiz aynasından bir baktım arkası resmen sis bulutu gibi oldu. Rengi bildiğin masmavi duman çıkıyor. Kenara çektim, rölantide de devam ediyor. Arabayı biraz sıkıştırınca duman iyice artıyor, resmen çevre felaketi gibi geziyorum yollarda. İnternette bir sürü farklı yorum okudum ama kafam çok karıştı, kendi kendime egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım diye soruyorum ama bir türlü işin içinden çıkamadım. Sabahları soğuk motorla ilk marşa bastığımda sanki duman daha yoğun geliyor, motor biraz ısınınca azalır gibi oluyor ama gaza yüklendiğim an arkası yine görünmüyor.
Bizim mahalledeki ustaya gösterdim, motor kapağını açıp baktı, abi bu motor istiyor, segmanlar bitmiş, yağ yakıyor bu deyip kestirip attı. Ama bana sanki hemen motoru indirmeye yer arıyor gibi geldi, pek güvenemedim. Başka bir yer ise turbo mili boşluk yapmış olabilir, yağı oradan emip yanma odasına gönderiyordur dedi. Daha yeni PCV valfi (karter havalandırma) tarafında bir sorun vardı onu değiştirdim, acaba o taraftaki bir tıkanıklık iç basıncı artırıp yağı mı ittiriyor? Ayrıca supap lastikleri sertleşmişse ondan da yapar diyorlar. Yağ çubuğunu çektiğimde çok hafif bir üfleme var ama motoru bitirecek kadar yoğun değil sanki.
Araba çekişten de biraz düştü gibi hissediyorum, sanki eski performansı yok. Şimdi ben bu araca direkt rektefiye mi yaptırmalıyım yoksa önce turbo revizyonuna mı girmeliyim? Bu şekilde kullanmaya devam etsem oksijen sensörü veya katalizör komple elime kalır mı? Benzer bir durum yaşayıp sorunu sadece küçük bir müdahaleyle çözen var mı? Tecrübeli arkadaşlardan fikir bekliyorum, sanayiye girince durduk yere çarpılmak istemiyorum.