Beyler selam, 2014 model Ford Focus 1.6 benzinli aracım var, şu an 142 bin kilometrede. Son bir haftadır araba iyice sapıtmaya başladı. Özellikle dur-kalk trafikte, 1den 2ye geçerken araba bildiğin zangır zangır titriyor, sanki acemi şoför debriyajı aniden bırakmış gibi sarsıyor. Bugün sabah yokuş yukarı çıkarken ekranda şanzıman arızası servis gerekli uyarısı verdi ve araba bir anda koruma moduna geçip çekişten düştü. Kapatıp açınca düzeliyor gibi oluyor ama vitesleri çok kararsız atıyor, bazen devir 4-5 bine kadar çıkıyor ama bir türlü vites yükseltmiyor.
Dün bizim buralardaki şanzımancıya uğradım, bilgisayara bağladık. Usta direkt Ford Focus powershift şanzıman hatası bu, kroniktir dedi ama kafam karıştı. Bilgisayarda TCM (Şanzıman Kontrol Modülü) iletişim hatası ve debriyaj aktüatörü takılı kaldı gibi birkaç kod çıktı. Usta debriyaj çatalı ve vites aktüatörü değişecek diyor ama fiyatlar malum, dünya para istiyorlar. Şanzıman beyni üzerindeki soketlere baktık, herhangi bir oksitlenme falan da görünmüyor. Sigorta kutusundaki ilgili sigortayı da kontrol ettik ama her şey normal duruyor.
Daha önce bu durumu yaşayıp sadece yazılımla veya beyin tamiriyle kurtaran var mı? Kavrama setini komple değiştirmek şart mı yoksa sorun sadece bu vites aktüatörlerinden mi kaynaklanıyor olabilir? Arabayı bu halde kullanmaya korkuyorum, yolda bırakır diye çekiniyorum. İstanbul Anadolu yakasında bu işten gerçekten anlayan, direkt parça değiştirmek yerine sorunu çözen usta tavsiyeniz varsa bekliyorum. Şanzıman iyice kilitlenmeden bir çaresine bakmam lazım.