Elimde 2014 model 1.6 dizel bir Astra J var, araç 180 bin kmye geldi ve son birkaç aydır sanayiden çıkamaz olduk, artık psikolojim bozuldu. Geçen hafta yokuş yukarı yardırırken birden Motor Gücü Azaltıldı uyarısı verdi ve araba bir anda yığıldı kaldı. Kenara çektim, stop edip çalıştırdım düzelmedi. Bizim buradaki ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık, turbo basınç selenoid valfi arıza veriyor dedi. Parçayı değiştik, dünya para verdik ama iki gün sonra bu sefer de motor arıza lambası yine yandı; bu sefer de EGR valfi tıkalı uyarısı ve oksijen sensörü hatası aldık. Usta en son beyin soketlerinde oksitlenme olabilir, tesisata komple girmemiz lazım deyince bende kayış koptu.
Masraflar artık belimi büküyor, parçalar desen ateş pahası, usta nazı çekmekten yoruldum. Arabayı bu haliyle ya da üç beş yaptırıp hemen elden çıkarmayı, yerine de başımı ağrıtmayacak, parçası ucuz, sanayide her ustanın dilinden anladığı daha basit bir modele geçmeyi kafaya koydum. Şehir içinde koşturmalık, yakıtı üzmeyecek, kronik derdi olmayan bir şey lazım ama çok kararsızım. Sizce bu saatten sonra Egea mı Symbol mü Clio mu daha mantıklı bir tercih olur? Özellikle 1.3 Multijet motor mu yoksa 1.5 dCi motor mu beni sanayiden daha uzak tutar?
Daha önce bu üç modeli de uzun süreli kullanan veya benim gibi yüksek bakım maliyetli araçtan bu gruba geçiş yapan var mı? Hangisinin elektrik tesisatı daha derli topludur, öyle zırt pırt sensör arızası verip yolda bırakmaz? Egeanın ferahlığı, Symbolün o eski usul sağlamlığı ve Clionun piyasası arasında kaldım. Hangisinde kronik beyin veya valf sorunları daha az yaşanıyor? Tecrübeli arkadaşlardan fikir bekliyorum, yoksa sanayiye yatağı yorganı sereceğim bu gidişle.