2014 model 185.000 km’deki manuel Ford Focus aracımda son birkaç haftadır ciddi bir huzursuzluk var. Özellikle şehir içi trafikte araç iyice ısındıktan sonra 2den 3e geçerken vites geçişlerinde cartlama sesi gelmeye başladı. Debriyaja sonuna kadar basmama rağmen sanki yarım debriyaj yapıyormuşum gibi o iğrenç metal sürtme sesini kabinde hissediyorum. Sabahları ilk çalıştırmada veya şanzıman soğukken vitesler tıkır tıkır geçiyor ama ne zaman ki dur-kalk trafiğe girsem bu ses iyice artıyor.
Geçenlerde sanayiye uğradım, usta şanzıman yağını kontrol etti, yağın özelliği kaybolmuş dedi ama asıl şüphelendiği yer senkromençler. Bir de debriyaj üst merkezindeki basıncı ayarlayan valf kısmında kaçak olabilir mi diye baktık. Bilgisayara bağladığımızda vites konum sensörü ile alakalı geçici bir hata kodu gördük ama usta bunun sese direkt sebep olmayacağını, mekanik bir aşınma olduğunu söylüyor. Şanzıman inmeden net bir şey söyleyemiyorlar ama baskı balatayı da en son 60 bin km önce değiştirmiştim.
Aranızda daha önce bu kilometredeki araçlarda vites geçişlerinde cartlama sesi yaşayıp da sorunu şanzımanı indirmeden, sadece bir sensör değişimiyle veya yağ katkısıyla çözen var mı? Yoksa direkt dişlilere mi odaklanmalıyım? Şanzıman üzerindeki geri vites müşürü veya vites halatları bu duruma etki eder mi merak ediyorum. Şanzıman revizyonu çok masraflı bir iş, tecrübeli arkadaşlar fikir verirse çok sevinirim.