Beyler selam, 2012 model 185 bin kilometredeki Ford Focus aracımda son bir haftadır can sıkıcı bir durum var. Araba sabahları benzinde canavar gibi çalışıyor ama gaza geçtiği an rölanti sapıtmaya başlıyor. Işıklarda durduğumda devir saati bir aşağı bir yukarı oynuyor, bazen stop edecek gibi oluyor. Geçen gün yokuş yukarı yüklendiğimde araba bariz bir şekilde tekleme yaptı, sanki arkadan birisi çekiyormuş gibi kasıldı kaldı. Acaba LPG enjektör arızası nasıl anlaşılır diye kendi kendime sormaya başladım çünkü regülatör basıncını kontrol ettirdim, orada bir sıkıntı gözükmüyor.
Sanayideki ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık. MAP sensörü değerleri normal görünüyor ama yakıt haritasında bariz bir dengesizlik var. Usta enjektörlerin debisi düşmüş olabilir veya işeme yapıyor olabilir dedi ama emin olamadık. Kablo tesisatına baktık, soketlerde oksitlenme falan da yok. Gaz valfi tık tık açıyor, sistemde kaçak testi de yapıldı. Eğer sorun enjektör kütüğündeyse boşuna ECU (beyin) tamiriyle veya ateşleme bobiniyle falan uğraşmak istemiyorum. Enjektörlerin ömrünü tamamlayıp tamamlamadığını anlamanın kesin bir yolu var mıdır?
Daha önce başına gelen varsa tecrübelerini paylaşırsa sevinirim. Nozul çaplarından mı kaynaklanıyor yoksa içindeki pistonlar mı aşındı çözemedim. Araba gaza geçince motorun sesi de değişiyor, daha şıkırtılı, dizel gibi çalışmaya başladı. Bu belirtilerle LPG enjektör arızası nasıl anlaşılır, net bir teşhis koyabilir miyiz yoksa direkt seti mi değiştirmeliyim? Boş yere masraf yapıp sorunu çözememekten korkuyorum, şimdiden eyvallah.