Beyler selam, başım dertte. Elimde 2012 model 280 bin kilometrede bir Passat 2.0 TDI var, araba son bir aydır özellikle sabahları ilk çalıştırmada ortalığı savaş alanına çeviriyor. Gaza hafif yüklendiğimde arkadan gelen bulutu görseniz motor bitik dersiniz. Egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım diye kara kara düşünürken geçen hafta bizim buradaki sanayiye uğradım. Usta bir iki baktı, segmanlar kaçırıyor olabilir ya da turbo milinde boşluk vardır dedi ama net bir şey söylemedi, doğrudan açıp bakmamız lazım diyerek işi yokuşa sürüyor. Araba rölantideyken bile keskin bir yanık yağ kokusu veriyor, sanki içeride bir şeyler eriyor gibi.
İşin garibi, arabanın çekişinde çok büyük bir düşüş yok ama yağ çubuğunu çektiğimde seviyenin hızla düştüğünü görüyorum. Geçen ay PCV valfi (karter havalandırma valfi) tıkalıdır diye değiştirdik, turbo hortumlarını kontrol ettirdik ama nafile. Acaba subap lastikleri mi sertleşti yoksa EGR valfi mi bu kadar duman yaptırır bilemedim. Enjektör değerlerine baktırdım, bilgisayarda bir sıkıntı görünmüyor ama bu duman olayı canımı çok sıkıyor. Daha önce başına gelen var mı? Revizyon şart mı yoksa sensör falan mı arızalıdır, katkı maddesi falan mı denesek?
Buna benzer bir durum yaşayıp çözüm bulan varsa bir yol göstersin. Ustalara kalsak hemen motoru indirelim diyorlar, dünya para istiyorlar. Turbonun pallerinde mi sıkıntı var yoksa yağ pompası mı yeterli basınç yapmıyor tam emin olamadık. Bu yaşta ve kilometredeki bir araçta egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım, en az maliyetle bu işten nasıl kurtulurum tecrübeli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.
Category ID: 2