2016 model Renault Megane 1.5 dCi aracım şu an 142.000 kilometrede. Geçen gün sabah işe giderken durup dururken ekranda Vites kutusunu kontrol ettirin ve Yokuş kalkış desteğini kontrol ettirin uyarıları peş peşe yandı. Araç bir anda tek viteslere (1-3-5) geçmemeye başladı, sanki şanzıman kendini korumaya aldı. Sağa çekip kontağı kapatıp bekledim, tekrar çalıştırınca düzeldi ama iki gün sonra bu sefer geri vitese taktığımda araba hiç hareket etmedi. Şanzıman bildiğin boşa düşüyor, gaza basıyorum devir yükseliyor ama tık yok.
Sanayideki ustaya götürdüm, cihaza bağladığımızda direkt Renault EDC şanzıman beyni arızası yani TCU hatası verdi. Usta, bu modellerde beyin içindeki lehimlerin zamanla sıcaktan çatladığını veya soketlerde oksitlenme yaptığını, bu yüzden de kaptör (sensör) verilerini doğru okuyamadığını söylüyor. Şanzıman beyni üzerindeki kablo tesisatını ve sigorta kutusunu kontrol ettik ama görünürde bir şey yok. Usta beyin değişecek ya da revizyon görecek diyor ama fiyatlar gerçekten can yakıyor.
Daha önce bu Renault EDC şanzıman beyni arızası başına gelen var mı? Revizyon yaptırıp randıman alan oldu mu yoksa direkt sıfır parça mı bakmalıyım? Bir de vites geçişlerinde bazen tak diye bir ses geliyor, acaba bu durum içindeki selonoid valf grubuyla mı alakalı yoksa tamamen elektronik bir saçmalama mı? Ankarada bu işin vakkosu, EDCden gerçekten anlayan usta tavsiyesi olan varsa çok makbule geçer. Araba şu an sadece çift viteslerde gidiyor, resmen can çekişiyor. help.