Beyler başım dertte, 2014 model 210 bin kilometredeki Volkswagen Passat 1.6 TDI aracım son bir haftadır canımı ciddi şekilde sıkmaya başladı. Sabahları ilk marşta pek bir şey yok gibi ama motor biraz ısındıktan sonra, özellikle ışıklarda durup kalkarken arkadan resmen sis bombası atılmış gibi oluyor. Geçen gün otobanda biraz hızlanayım dedim, dikiz aynasından baktığımda arkamdaki araba duman bulutu yüzünden görünmüyordu. Egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım diye kara kara düşünürken kendimi burada buldum. Araba çekişten de biraz düştü sanki, o eski ataklığı kalmadı, gaza basınca bir hantallık hissediyorum.
Geçen hafta bizim buradaki sanayide bir ustaya gösterdim, şöyle bir bakıp abi bunun motoru bitmiş, rektefiye şart dedi kestirip attı. Ama pek içime sinmedi çünkü araçta üfleme yok, yağ çubuğunu çekince duman falan gelmiyor. Başka bir usta ise supap lastikleri aşınmış olabilir ya da turbo mili boşluk yapmıştır, oradan yanma odasına yağ basıyordur dedi. Bu arada gösterge panelinde bazen EGR valfi arıza lambası da yakıyor ama dumanla bir alakası var mıdır çözemedim. Yağ seviyesini kontrol ettim, son 1000 kilometrede yaklaşık yarım litre kadar eksiltmiş.
Daha önce başına böyle bir iş gelen veya bu motorları iyi tanıyan var mı? Direkt komple motor yaptırmalı mıyım yoksa turbo revizyonu ya da PCV valfi gibi daha basit bir yerden mi başlamalıyım? Masraf çok çıkacak diye sanayiye gitmeye korkar oldum, bu devirde usta bulmak da dert. Bu mavi dumanın asıl sebebi ne olabilir, kesin teşhis koyabilmek için hangi parçalara baktırmalıyım?