Beyler selam, 2012 model 1.6 TDCİ Ford Focus aracım var, şu an 195.000 kilometrede. Son bir haftadır araba resmen canımı okudu. Şehir içinde dur kalk yaparken bir sorun yok gibi ama çevre yoluna çıkıp biraz devirli kullanınca hararet ibresi bir anda fırlıyor. Kenara çekip kaputu açıyorum, genleşme kavanozunda su resmen kaynıyor ama fan açmıyor ya da çok geç açıyor. Geçen gün sanayiye götürdüm, usta önce termostat arızalıdır dedi değiştirdik, sonra devirdaim pompası kaçırıyor olabilir dediler onu da sıfırıyla yeniledik ama nafile. Su eksiltme devam ediyor ve borularda aşırı bir sertleşme var, sanki içinde beton varmış gibi taş gibi oluyor borular.
Usta en son abi bu araba kompresörü suya veriyor olabilir dedi. Yağda henüz bir tahinleşme veya süt beyazı bir renk görmedim ama egzozdan sabahları ilk çalıştırmada hafif bir beyaz duman ve su buharı atıyor. Hararet müşürü değerlerini de bilgisayara bağlayıp kontrol ettik, ani iniş çıkışlar yapıyor. İşin kötüsü silindir kapak contası yanık testi için o mavi sıvılı aparattan bulamadım buralarda. Bu testi kendi imkanlarıyla yapan ya da kitini alıp sonuç alan var mı? Boş yere üst kapağı açtırıp dünya para dökmek istemiyorum, belki basit bir çatlak ya da genleşme kabı kapağındaki valf arızasıdır diye umut ediyorum ama durum pek iç açıcı değil.
Aramızda daha önce bu silindir kapak contası yanık testi işlemini uygulayan, sıvının rengi değişince kesin sonuç alan var mı? Yoksa bu test yanıltıcı olabiliyor mu? Ayrıca bu modelde EGR soğutucusu (eşanjör) patlaması da benzer belirtiler yaparmış, ikisi arasındaki farkı nasıl anlarız? Contayı yakıp yakmadığımızı kesin olarak anlamanın başka bir yolu var mıdır? Motor soğuyunca radyatör hortumlarını sıktığımda içinden fıslama sesi geliyor, sistem bir yerden hava alıyor ama çözemedik. Tecrübeli arkadaşlardan ve ustalardan yardım bekliyorum, yoksa bu gidişle komple motoru kucağa alacağız.