Bizim emektar 2012 model Ford Focusun farlar iyice sarardı, artık akşamları önümü göremez oldum. Araba 185 bin kilometreye geldi, güneşin altında dura dura farların dış yüzeyinde ciddi bir oksitlenme ve matlaşma oluştu. Geçen gece yağmurlu havada uzun yola çıktım, sanki önümde mum yanıyor gibiydi, görüş mesafesi yerlerde. Far yükseklik sensörü çalışıyor, içerideki merceklerde de bir sıkıntı yok gibi ama dış plastik tamamen buzlu cam gibi olmuş. Yeni orijinal far çiftine baktım, fiyatlar almış başını gitmiş; çıkmasına baksam onlar da benimkilerden hallice.
Sanayideki elektrikçi bir usta abi bunları zımparalayıp cila atmak lazım dedi ama bir dünya para istedi. İnternette sağda solda görüyorum, millet beyazlatıcı diş macunuyla fırçalayıp pırıl pırıl yapıyor. Merak ettiğim şu; bu yöntem gerçekten işe yarıyor mu yoksa sadece geçici bir makyaj mı? Far parlatma diş macunu ile yapılır mı diye kime sorsam farklı bir şey söylüyor. Diş macununun içindeki o mikron düzeyindeki tanecikler farın dışındaki koruyucu katmana zarar verir mi? Yoksa far camındaki o matlığı alıp görüşü netleştirir mi?
Ayrıca bu işlemi yaparken farın arkasındaki soketlere veya xenon balast kısmına su kaçırma riskimiz var mı? Far beyinlerine bir zarar verir miyiz diye çekiniyorum açıkçası. Daha önce kendi başına bu işe kalkışan, deneyen varsa bir akıl versin. Eğer işe yaramayacaksa boşuna fırçalamakla uğraşmayalım, gidip profesyonel bir pasta cila seti mi alayım yoksa bu diş macunu işi muayeneden geçecek kadar idare eder mi?