Beyler selam, bugün 2017 model 145.000 kilometrede bir Opel Astra J kasa bakmaya gittim. Arabayı şöyle bir turladık, alt devirlerde bariz bir hantallık var, araba resmen gitmem diyor. Kaputu açıp baktığımızda turbo hortumlarının orada hafif yağlanma gördüm, usta büyük ihtimalle turbo elektrovalfi ya da MAP sensörü kurum bağlamış, temizlenmesi lazım dedi. Hatta beyne giden kablo tesisatındaki soketlerde de ufak tefek oksitlenme başlangıçları var, ileride baş ağrıtabilir. Bu teknik arızaları fiyattan düşmek için pazarlık yapacağım ama bir yandan da noter masraflarını hesaplamaya çalışıyorum.
Araba şu an 06 Ankara plakalı, ben bunu kendi memleketim olan 34 İstanbul plakaya çevirmek istiyorum. Notere girdiğimizde güncel olarak araç alırken plaka değişikliği ücreti ne kadar yansıyor? Bazı arkadaşlar sadece noter harcıyla bitmiyor, şoförler cemiyetine gidip plaka basım masrafı falan da ödeyeceksin diyorlar. İşin içine bir de o bahsettiğim sensör ve valf değişim masrafları girince bütçeyi milimetrik ayarlamam gerekiyor.
Daha yeni araç alıp plaka değişikliği yapan ya da bu noter işlerinden anlayan varsa bir el atsın. Toplamda noter kağıdı, dosya masrafı ve plaka basımı dahil cebimizden net kaç para çıkıyor? Bu devirde her kuruşun hesabı önemli, hele ki arabanın elektrik tesisatındaki o oksitlenme ve sensör işlerine para harcayacaksak noter masrafını önceden bilip ona göre pazarlığa oturayım. Bilgisi olanlar güncel rakamları paylaşırsa çok makbule geçer.