Beyler benim emektar 2012 model 1.6 TDI Passat’ta son bir haftadır acayip bir durum var, araç şu an 210 bin kilometrede. Özellikle üçüncü ve dördüncü viteste giderken gaza aniden yüklendiğimde motor devri bir anda yükseliyor ama arabanın hızı o tempoda artmıyor. Sanki birisi arkadan arabayı tutuyormuş gibi bir his var. Geçen bizim buradaki sanayide bir ustaya gösterdim, şöyle bir tur attı baskı balata gidici dedi ama ben yine de emin olmak istiyorum. Sonuçta dünya para bu parçalar, acaba baskı balata bittiği nasıl anlaşılır diye sağa sola bakarken buraya yazayım dedim.
Debriyaj pedalında da aşırı bir sertleşme hissediyorum, eskiden pamuk gibi olan pedal şimdi kaskatı kesildi. Ayrıca vitese geçerken özellikle sabahları araba soğukken vites senkromençlerinde mi bir sıkıntı var anlamadım ama dişli sesi geliyor. Bilgisayara bağladığımızda krank devir sensörü ile ilgili bir uyarı vermişti ama usta o mekanik bir durum değil, balatadan yapar dedi. Acaba üst merkez hidroliğinde bir hava veya sızıntı mı var yoksa gerçekten balata mı sıyırdı kafam çok karışık.
Şehir içinde dur kalk yaparken de araba resmen titremeye başladı, sanki kalkarken stop edecekmiş gibi sallıyor kabini. Daha önce başına gelen var mı? Yolda bırakır mı bu halde sürsem? Bir de bu set değişirken illaki volan taşlaması veya değişimi gerekiyor mu, yoksa sadece baskı balata bittiği nasıl anlaşılır sorusuna net bir cevap alıp sadece parçayı mı değiştirelim? Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum, masraf açmadan halletmem lazım.