Beyler selam, 2014 model 165 bin kilometredeki manuel Ford Focus aracımda son bir aydır rölantide titreme ve dalgalanma sorunu yaşıyorum. Özellikle ışıklarda durduğumda veya aracı boşa aldığımda devir saati 700 ile 1100 devir arasında kendi kendine gidip geliyor. Sanki araba stop edecekmiş gibi sarsılıyor, sonra bilgisayar müdahale edip devri yükseltiyormuş gibi bir his veriyor. Direksiyon başında beklerken bu titreme bazen öyle bir hal alıyor ki kapı döşemelerinden bile ses gelmeye başladı.
Geçen hafta sanayiye bizim ustaya uğradım, boğaz kelebeği kirlenmiştir dedi ve güzelce temizledik ama hiçbir şey değişmedi. Bilgisayara bağladığımızda net bir arıza kodu düşmüyor ama verileri incelediğimizde rölanti kontrol valfi veya MAF sensörü (hava akış metresi) tarafında dengesiz okumalar fark ettik. Usta, oksijen sensörü (lambda sensörü) verilerinin de stabil olmadığını, zengin-fakir karışım hatası yapabileceğini söylüyor. Ancak parçalar ateş pahası olduğu için şunu bir değiştirelim bakalım mantığıyla ilerlemek istemiyorum, nokta atışı çözüm lazım.
Araba soğukken, ilk marşta bu durum çok daha belirgin; motor ısındığında titreme biraz hafifliyor ama o dalgalanma asla tamamen geçmiyor. Acaba ateşleme bobinlerinde mi bir sıkıntı var yoksa emme manifoldunda bir yerden hava mı alıyor? Yakıt sarfiyatım da normalin 2 litre üzerine çıktı, şehiriçi 11 litrenin altına düşüremiyorum. Daha önce bu tarz bir durumla karşılaşıp rölanti müşürü veya benzeri bir sensör değişimiyle sorunu çözen var mı? Tecrübeli arkadaşlardan destek bekliyorum, vizeye de az kaldı bu halde geçmem imkansız gibi.