Beyler selam, 2014 model 185 bin kmdeki Opel Astra J kasa aracımda son bir haftadır ciddi bir sıkıntı var. Havalar iyice ısınmaya başladı, klimayı açıyorum ama nafile, içeriye sadece dışarının sıcak havasını üflüyor. Yani bildiğin klima soğutmuyor gazı mı bitti yoksa başka bir karın ağrısı mı var bir türlü çözemedim. Geçen sene buz gibi yapardı, şimdi A/C tuşuna bastığımda o kompresörün devreye girerken yaptığı hafif devir düşmesini bile hissetmiyorum. Aracın içindeki o üfleme sesi var ama soğuk namına en ufak bir belirti yok.
Geçen bizim buralardaki bir ustaya uğradım, kaputu bile tam açmadan gazı bitmiştir abi basarız düzelir dedi geçti ama pek güvenemedim açıkçası. Çünkü klimayı açtığımda torpido altından sanki çok derinden bir tıslama sesi geliyor gibi. Sigorta kutusuna kendim baktım, klima rölesi veya sigortasında bir yanık ya da kopukluk göremedim ama dijital ekranda herhangi bir arıza kodu da yakmıyor. Genleşme valfi tıkanmış olabilir mi ya da bu araçlarda kronik olan klima basınç sensörü mü bozuldu acaba? Sistemde gaz olsa bile bu sensör arızalıysa beyin kompresöre yol vermez diye duymuştum, doğruluğu nedir?
Klima radyatörüne (kondenser) baktım, gözle görülür bir darbe veya yağ kaçağı izi yok. Ama peteklerin arasına baktığımda bazı yerlerde ufak tefek oksitlenme belirtileri var gibi duruyor. Eğer sistemde bir kaçak varsa, kaçak testi yapmadan gaz bastırmak parayı sokağa atmak olacak. Daha önce başına benzer bir durum gelen, klima soğutmuyor gazı mı bitti diye sanayiye gidip farklı bir arıza (kasnak, bobin vs.) ile karşılaşan var mı? Boş yere kompresörü kucağımıza almayalım, tecrübeli arkadaşlar bir akıl verirse sanayiye öyle gideceğim.