Beyler selamlar, bende 2015 model bir Ford Focus var, araç şu an 142 bin kilometrede. Son birkaç haftadır klimayı ne zaman devreye soksam arabanın içi resmen rutubet ve leş gibi çorap kokusuyla doluyor. Havalandırmayı ilk açtığımda o nemli ve ağır koku yüzünden camları indirmeden yola çıkamıyorum. İşin garibi, klimanın soğutmasında hiçbir problem yok, sistemi açınca buz gibi yapıyor ama o gelen koku bütün sürüş keyfimi bitiriyor. Geçen sanayideki bir ustaya uğradım, abi polen filtresini değiştir düzelir dedi ama filtreyi daha yeni, en kalitelisinden karbonlu olanla değiştirmiştim, yani sıkıntı büyük ihtimalle orada değil.
Kendi başıma biraz araştırma yaptım, acaba evaporatör üzerinde mi bir bakteri ya da küflenme oluştu diye merak ediyorum. Malum yazın çok kullanıyoruz, içerideki nemden dolayı kanallarda oksitlenme veya mantar falan mı yaptı artık çözemedim. Klima sistemindeki tahliye gideri mi tıkandı diye arabanın altına da baktım, su akıntısı var gibi duruyor ama tam emin de olamadım. Geçenlerde piyasadaki o dezenfektan spreylerden alıp kanallara sıktım, koku iki günlüğüne geçti sonra yine aynı tas aynı hamam devam etti. Bu işi kökten halletmek için profesyonel bir yol lazım ama klima koku yapıyor temizliği nasıl yapılır tam detaylı bilen var mı?
Sistemi komple aşağı indirmeden, o göğüs altındaki hassas genleşme valfi veya elektronik sensör gruplarına zarar vermeden bu işi nasıl çözeriz? Bazı yerlerde ozon temizliği çok övülüyor, bazıları da köpükle yıkat diyor. Bu köpüklerin klima motoru veya kablo tesisatı gibi yerlere sızıp kısa devre yaptırma riski var mıdır? Daha önce bu dertten muzdarip olup şunu yaptım kesin bitti diyecek bir tecrübesi olan varsa yardımını bekliyorum. Gerçekten araba leş gibi kokuyor, binemez hale geldim.