2013 model 1.6 Turbo 180lik Insignia aracım var, henüz 132 bin kilometrede. Geçen gün uzun yolda, rampada tam sollamaya çıkıp yüklendiğim sırada kaputun altından sanki birisi mantar tabancası patlatmış gibi çok şiddetli bir çat sesi geldi ve araba anında yığıldı. Ekranda hemen Servis Araca Gereklidir uyarısı belirdi ve araç kendini korumaya alarak 3 bin deviri geçmemeye başladı. Sağa çekip kaputu bir açtım ki, intercooler çıkışındaki o kalın hortumun dirsek kısmından resmen yarıldığını gördüm. Meşhur Insignia turbo hortumu patlaması olayı benim de başıma geldi sonunda. Arabayı eve kadar gıdım gıdım getirdim ama gaza çok az dokunsam bile arkadan simsiyah duman atıyor ve aşırı bir fıslama sesi geliyor.
Bugün sanayiye götürdüm, usta sadece hortumu değiştirmenin yetmeyebileceğini, turbo selenoid valfi üzerinde de bir sıkıntı olabileceğini söyledi. Eğer sistem basıncı doğru ayarlayamazsa yeni takacağımız hortumu da kısa sürede patlatır diyorlar. Arıza tespit cihazına bağladığımızda MAP sensörü verileri de aşırı tutarsız görünüyor, basınç değerleri bir düşüp bir fırlıyor. Acaba hortum patlayınca sensör mü zarar gördü yoksa turbo basınç hattında başka bir tıkanıklık mı var anlamadım. Intercooler girişlerinde de hafiften terleme yapmış yağ birikintisi gördüm, bu durum turbonun yağ vermeye başladığına mı işarettir yoksa bu yaşta bir araçta normal karşılanabilir mi?
Aranızda daha önce Insignia turbo hortumu patlaması tecrübesi yaşayan, hangi marka hortumun daha dayanıklı olduğunu bilen var mı? Orijinal GM parçaya çok yüksek fiyat çektiler, yan sanayi olanlar da yüksek sıcaklıkta hemen yumuşayıp şişme yapıyor diye duydum. Bir de bu olaydan sonra aracın rölantisi de iyice bozuldu, sanki araçta ciddi bir vakum kaçağı var gibi sarsıntılı çalışıyor. Sorun sadece hortumun değişmesiyle düzelir mi yoksa wastegate veya turbo pallerinde bir balans bozukluğu meydana gelmiş midir? Başına gelen veya teknik bilgisi olan arkadaşlar yol gösterirse çok sevinirim, sanayide boş yere turbo revizyonuna girmek istemiyorum.