Beyler selam, 2014 model 215 bin kilometredeki Ford Focus 1.6 TDCİ aracımda bir süredir anlam veremediğim bir su eksiltme derdi var. Sabahları ilk çalıştırmada hafif bir sarsıntı yapıyor, sanki bir silindir geç devreye giriyor gibi. Genleşme kavanozunun kapağını açtığımda hafif bir basınçla karşılaşıyorum, antifrizin rengi de eskisi gibi berrak değil, sanki içine hafiften yağ karışmış ya da egzoz dumanı sızıyor gibi duruyor. Geçen hafta bizim buradaki sanayiye uğradım, usta devirdaim pompasına ve termostat gövdesine baktı, orada görünürde bir kaçak yok dedi ama içim hiç rahat değil.
Daha önce EGR valfi tarafında bir sızıntı olur diye şüphelenip orayı kontrol ettirdik, conta ve bağlantı yerlerinde oksitlenme falan da göremedik. Hararet göstergesi yolda giderken bir anda fırlamıyor ama uzun yola çıkınca genleşme kabından dışarı su attığını fark ettim. Usta en son çare silindir kapak contası yanık testi yapalım, eğer sıvı renk değiştirirse kapağı açarız dedi. Bu testin yanılma payı nedir, aranızda daha önce bu kiti kullanan ya da benzer belirtilerle motoru açtıran var mı?
Özellikle motor sıcakken hortumların taş gibi sertleşmesi beni çok korkutuyor. Eğer gerçekten conta gittiyse üst kapak taşlamasına kadar gider mi iş merak ediyorum. Silindir kapak contası yanık testi sonucuna göre hareket etmek mantıklı mı yoksa doğrudan kapağı söktürüp kontrol ettirmek daha mı kesin çözüm olur? Başına gelen arkadaşlardan tecrübelerini bekliyorum, masraf büyümeden bir yol bulmam lazım.