Beyler bugün bir tane 2017 model Volkswagen Passat 1.6 TDI Highline pakete niyetlendim, araç şu an 145 bin kilometrede. Satıcı arkadaşın kendi yaptırdığı bir rapor var ama içeriği biraz kafamı bulandırdı. Raporda motorun alt kısmında terleme olduğu yazıyor ama kaputu açıp baktığımızda turbo basınç valfi hortumlarının olduğu yerde bariz yağ birikintisi gördüm. Bir de cihaz bağladıklarında şanzıman beyni kısmında geçmişe dair iletişim kopukluğu hatası vermiş, sahibi önemli bir şey olmadığını, akü zayıflayınca yapabileceğini söylüyor. Sizin anlayacağınız, bu tarz yüksek kilometreli ve dolu araçlarda ekspertiz raporunda nelere dikkat edilmeli konusu gerçekten çok kritik bir hal alıyor.
Özellikle krank mili sensörü tarafında hafif bir oksitlenme ve yağlanma notu düşülmüş. Bu durum ileride aracın yolda kalmasına ya da stop etmesine sebep olur mu? Dyno testinde motor performansı %88 çıkmış ama bu yaştaki bir dizel araç için turbo sağlığı ne kadar güvenilirdir emin olamadım. Rapordaki boya kaporta kısmında da sol podyede ince düzeltme yazıyor, fakat şaseler temiz denmiş. Bu tarz çelişkili veya üstü kapalı ifadeler ileride aracı satarken başımı ağrıtır mı?
Daha önce başına gelen ya da sanayide bu işlerle uğraşan ustalar varsa bir el atsın. Ekspertizin yağ terlemesi deyip geçtiği şey yarın bir gün bana komple turbo revizyonu veya beyin tamiri olarak geri döner mi? Ciddi bir para bağlayacağım, o yüzden bu rapordaki teknik detayları ve olası gizli kusurları nasıl yorumlamam lazım tecrübelerinizi bekliyorum. Özellikle şanzıman ve motor bloğundaki bu terlemeler kronik midir yoksa büyük bir masrafın habercisi mi?