2017 model Honda Civic FC5 kasa aracım var, daha 115 bin kilometrede ama biraz görselliğe önem veriyorum. Geçen hafta arka tamponda ufak bir sürtme vardı, onu hallederken bizim boyacı usta gel şu teneke plakaları atalım, güzel bir pleksi plakalıkla APP yapalım dedi. Aslında araba boncuk gibi duruyor ama o eski tip ince puntolu plakalar görüntüyü bozuyor. Özellikle arka taraftaki plaka aydınlatma modülü ve park sensörü kablolarını kontrol ederken fark ettim, orijinal plakaların kenarları oksitlenmiş, boyaları dökülmeye başlamış. Bu durum canımı sıktı, yeni bir set basıp arabayı tazelemek istiyorum.
Sıkıntı şu ki, çevremden çok farklı sesler duyuyorum. Kimisi diyor TÜVTÜRK’ten geçmez, ağır kusur sayılır, kimisi diyor emniyet mührü varsa hiçbir şey olmaz. Geçenlerde bir arkadaşım sadece plaka karakterleri kalın diye ceza yediğini söyledi. Ben şimdi bu işe girsem, şase numarasının yazdığı yerle falan bir işim yok ama trafik çevirmesinde başım ağrır mı diye çekiniyorum. İnternette de bir sürü bilgi kirliliği var, tam olarak güncel durumu merak ediyorum. Bu işin kanunu nizamı nedir, gerçekten APP plaka yasak mı cezası var mı yoksa mühürlü olunca kurtarıyor muyuz?
Eğer mühürlü olanları kabul ediyorlarsa, baskı kalitesinden dolayı plaka üzerindeki boyaların dökülüp dökülmeyeceğini de merak ediyorum. Sigorta panelinden veya plaka lambasının voltajından kaynaklı bir ısınma yapıp boyayı kabartır mı acaba? Eski arabamda benzer bir şey yaşamıştım, plaka kararmıştı. Bir de yeni yönetmelikte kare kod mevzusu çıkmış galiba. Eğer bu APP olayında kare kod olmazsa direkt bağlarlar mı arabayı? Sanayideki usta bir şey olmaz diyor ama ceza yiyen usta değil ben oluyorum sonuçta. Bu konuda tecrübesi olan, yakın zamanda muayeneden geçen veya polisle sıkıntı yaşayan varsa bir aydınlatsın beni.