Beyler selam, 2011 model 245.000 kmdeki Toyota Corolla aracımın bagajını temizlerken tesadüfen LPG tankının üzerindeki tarihe denk geldim. Tankın imalat tarihi 2013 görünüyor, yani 10 yıllık kullanım ömrünü çoktan tamamlamış, 11. yıla girmişiz. Arabayı aldığımdan beri sadece rutin bakımına baktım ama bu tank meselesi kafamı çok kurcalamaya başladı. Şu an sistemde herhangi bir kaçak yok gibi duruyor, kokusunu da almıyorum ama LPG tankı tarihi geçerse ne olur diye düşünmeden edemiyorum. Sonuçta bagajda yüksek basınçlı bir yakıtla geziyoruz, metal yorgunluğu ya da korozyon gibi durumlar başımıza iş açar mı merak ediyorum.
Geçen gün bizim mahalledeki ustaya uğradım, usta bir şey olmaz ama muayeneden geçemezsin diyip kestirip attı. Ama ben işin teknik boyutunu da merak ediyorum. Tankın üzerindeki multivalf dediğimiz o şamandıra kısmında ufak tefek oksitlenme izleri var. Bu durum gaz kesici valf sistemini ya da direkt LPG beyni üzerindeki basınç dengesini etkiler mi? Araçta bazen rölantide dalgalanma oluyor, acaba tankın içindeki tortu ya da kirlilik enjektörlere veya sensörlere zarar vermiş midir? Tankın miadı dolunca sadece muayene sorunu mu yaşıyoruz yoksa gerçekten patlama çatlama riski var mı?
Önümüzdeki ay TÜVTÜRK randevum var. İnternette bazı yerlerde hafif kusurla geçiyor yazmışlar ama çoğu kişi ağır kusur, direkt kalırsın diyor. Eğer ağır kusursa boşuna muayene ücreti yakmayalım, önce gidip tankı mı değiştireyim? Bir de bu tank değişiminde sadece kazanı mı değiştiriyorlar yoksa şamandıra ve boru hattındaki sensörlerin de yenilenmesi şart mı? Daha önce başından bu süreç geçen, tankı değiştirmediği için muayeneden dönen veya bu tankın ömrü bittiğinde teknik olarak ne gibi riskler olduğunu bilen tecrübeli arkadaşlar bir el atsın. Sanayide ustalar direkt değişelim modunda olduğu için sizin gerçek tecrübeleriniz benim için daha önemli.