Beyler selam, 2014 model 1.6 TDI 185 bin kilometredeki Passat aracımda dün akşamdan beri bir gariplik var. Yolda giderken hararet ibresi 90da çakılı kalmasına rağmen ekranda bir anlık soğutma suyu uyarısı gördüm. Kenara çekip genleşme kabına baktığımda suyun renginde bir kararma sezdim ama asıl şoku yağ çubuğunu çekince yaşadım. Çubuğun ucunda bariz bir krem rengi, tahin gibi bir tabaka birikmiş. Kendi kendime yağ çubuğunda köpürme neden olur diye düşünmeye başladım, acaba motoru kucağa mı alacağız? Arabanın gidişinde çok büyük bir fark yok ama sabahları ilk çalıştırmada sanki bir sarsıntı var ve egzozdan hafif beyaz duman atıyor.
Geçen ay sanayideki usta termostat ve devirdaim pompasını değiştirmişti, hatta o sırada fan müşürü ve bazı sensör soketlerinde oksitlenme olduğunu söyleyip temizlemişti. Şimdi bu durum silindir kapak contasından mı kaynaklanıyor yoksa yağ soğutucusu mu patladı emin olamadım. PCV valfi tıkalı olsa böyle bir köpürme veya geri basma yapar mı merak ediyorum. Bir de çevremdekiler bazen kısa mesafe kullanımda nemden dolayı yapabileceğini söylüyorlar ama bu çubuğun üzerindeki yoğun köpürme pek normal gelmedi bana.
Daha önce başına benzer bir durum gelen veya bu işlerden anlayan ustalarım bir yol gösterirse çok sevinirim. Eğer sorun yağ soğutucusundaysa motorun içine ne kadar su karışmıştır, bu şekilde binmeye devam etsem krank miline veya yataklara ciddi zarar verir miyim? Sanayiye gitmeden önce en azından neyle karşılaşacağımı bileyim ki usta motor inecek diye hemen en pahalı yerden konuya girmesin. Şimdiden fikir veren herkese teşekkürler.