Beyler selam, 165 bin km’deki 2014 model Astra J kasa aracımın sarı halojen farlarından artık gına geldiği için geçen ay piyasada çok övülen şimşek etkili ledlerden taktırdım. Eskiden gece önümü göremiyordum, yağmurlu havada sanki mum ışığında gidiyormuşum gibi oluyordu. Gittim sanayide elektrikçiye, arıza lambası yakmasın diye can-bus devresi olan kaliteli bir kit aldık. Montajı yaparken far beyni falan kurcalanmadı ama soğutucu fanlar sığsın diye farın arkasındaki toz kapağını biraz traşlamak zorunda kaldık. Şimdi aydınlatma canavar gibi oldu, selektör yapınca şimşek gibi çakıyor orası ayrı mevzu ama haftaya muayene randevum var, kafamda deli sorular dönüyor.
Bu led xenon far muayeneden geçer mi geçmez mi mevzusu tam bir muamma olmuş durumda. Kimisi diyor ki mercek yoksa odaklama yapmadığı için ağır kusur yazıyorlar, kimisi diyor sadece hafif kusurla geçiyor. Benim farlar orijinalden mercekli değil, direkt tasın içine taktık ama far ayar makinesine sokup çizgiyi de net bir şekilde ayarlattım, karşıdakinin gözünü almıyor. Sanayideki usta geçer sıkıntı olmaz, artık bunlara bakmıyorlar dedi ama usta kısmına pek güven olmuyor biliyorsunuz. Soketlerde oksitlenme veya sigorta attırma gibi bir durum da yaşamadım, elektrik tesisatıyla da oynamadık, tamamen tak-çalıştır modunda hallettik.
Daha önce bu şekilde merceksiz fara led takıp muayeneye giren var mı aranızda? İstasyon amiri veya teknisyen arkadaş bu duruma ne diyor, renk tonundan dolayı kalma ihtimali nedir? Eğer kalacaksak hiç maceraya girmeyip eski halojen ampulleri geri takayım diyorum ama o da şimdi bir dünya iş, elim girmiyor tamponu falan esnetmek gerekiyor ampul değişimi için. 2024 yılı itibarıyla led xenon far muayeneden geçer mi konusunda güncel bilgisi olanlar, son birkaç ayda istasyondan geçenler tecrübelerini paylaşırsa çok makbule geçer. Şimdiden eyvallah.