Geçen hafta 2015 model Volkswagen Golf 1.6 TDI araç aldım, güya 142 bin kilometrede diye anlaştık. Arabanın dışı pırıl pırıl, boyası cilası yerinde ama içine oturunca bir işkillendim. Direksiyonun derisi parlamış, vites topuzunda aşınma var, pedal lastikleri neredeyse erimiş. Araba yolda giderken ara sıra silkeleme yapıyordu, bugün bizim tanıdık bir ustaya götürdüm. OBD cihazını sokete bağladık, EGR valfi hatası verdi ama asıl bomba partikül filtresi kurum doluluk oranında çıktı. Usta Bu arabanın partikülü bu kadar dolduysa en az 250 bini devirmiştir, 140 binde böyle bir doluluk oranı imkansız diyor.
Motor beynine (ECU) girmeye çalıştığımızda bazı verilerin şifrelendiğini veya silindiğini fark ettik. Ayrıca ABS sensör verileriyle kadrandaki rakam birbiriyle uyuşmuyor, arada uçurum var. Kaputu açıp detaylı bakınca enjektör kütüğünde oksitlenme ve kablo tesisatında sonradan yapılma kalitesiz bantlamalar gördüm. Ekspertize soktuk, motor performansına %90 dedi ama şu an anlıyorum ki o testler sadece o anki kompresyonu ölçüyor, gerçeği yansıtmıyor. Kilometresi düşürülmüş araba nasıl anlaşılır diye sormak için sanayideki ustalara da danıştım ama hepsi ayrı bir şey söylüyor; kimisi beyinden anlaşılır diyor, kimisi şanzıman saatine bakmak lazım diyor.
Aracı alırken PTT muayene sorgusu yapmıştım, orada her şey normal görünüyordu; 2 sene önceki muayenede 110 bindeymiş. Belli ki adamlar her muayene öncesi kilometreyi geri çekip öyle girmişler istasyona. Sigorta panosu kapağının tırnakları kırılmış, belli ki oradan bir müdahale yapılmış. Bu kadar teknik verinin tutarsız olması beni iyice çıkmaza soktu. Aranızda daha önce bu durumu yaşayan veya hukuki süreç başlatan var mı? Kilometresi düşürülmüş araba nasıl anlaşılır konusunda başka hangi teknik detaylara, hangi sensör kayıtlarına bakmamı önerirsiniz? Dolandırıldık mı yoksa bir umut var mı, fikirlerinizi bekliyorum.