Beyler selam, 2015 model Opel Astra J kasa aracım var, henüz 145 bin kilometrede. Geçen akşam işten dönerken fark ettim, hava iyice kararmasına rağmen farlar otomatik konumda yanmadı. Normalde tünele girdiğim an saniyesinde devreye giren sistem şimdi tık demiyor. Manuel olarak kolu çevirdiğimde farlar yanıyor ama otomatikteyken resmen sistem kör olmuş gibi davranıyor. Gösterge panelinde herhangi bir uyarı lambası da yanmadı ama bariz şekilde far sensörü çalışmıyor, nedenini bir türlü çözemedim.
Hafta sonu bizim sanayideki elektrikçiye uğradım, usta abi bir bakalım dedi ama o da net bir şey söyleyemedi. Önce sigorta kutusunu kontrol ettik, ilgili sigorta sağlam görünüyor. OBD cihazına bağladık, orada da doğrudan bir hata kodu düşmemiş. Usta, ön camın oradaki sensörün soketlerinde oksitlenme olabileceğini ya da gövde kontrol modülü yani BCM beyni ile alakalı bir iletişim kopukluğu yaşanabileceğini söyledi. Daha önce başına gelen var mı? Aracın ön camı orijinal, herhangi bir değişim veya film uygulaması da yapmadım ki sensörün önü kapansın.
Bir de dikkatimi çeken bir durum var; dikiz aynasının arkasındaki sensörün olduğu o kutucuğun içine dışarıdan bakınca hafif bir puslanma var gibi duruyor. Acaba sensörün gözü mü bozuldu yoksa tesisatta bir kısa devre mi var? Eğer sensörün kendisi arızalandıysa çıkma parça mı bakmalıyım yoksa tamiri mümkün müdür? Bu meretin yenisi de dünya paradır şimdi. Daha önce bu tarz bir elektrik arızası yaşayan, sensör değişimi yapan veya tesisatı kontrol ettiren arkadaşlar bir akıl verirse çok makbule geçer. Boş yere komple beyni veya tesisatı kurcalatmak istemiyorum.