Beyler 2016 model 145 binde bir Golf kullanıyorum, geçen gün kışlıkları taktırdım taktıralı arabanın gidişi bir garipleşti. Jantların kenarlarında hafif bir oksitlenme vardı, onları temizletip yeni lastikleri taktık ama bizim lastikçi göz kararı bir şeyler bastı geçti. Yola çıkar çıkmaz kadranda TPMS (lastik basınç sensörü) ikazı yanmaya başladı. Hemen mahalledeki ustaya çektim, sibop iğnesinden kaçırıyor olabilir dedi, sibopları tazeledik ama araba hala yolda geziyor gibi hissettiriyor. Özellikle 100-110 km hıza çıkınca direksiyonda bir boşluk, virajlarda da arkadan hafif bir savrulma hissediyorum.
Kapı içindeki etikete bakıyorum, orada yüklü ve yüksüz durum için bir sürü farklı değer vermişler ama kafam iyice karıştı. Sanayide kime sorsam bas 32yi geç abicim diyor ama bu işin bir standardı olması lazım. Şimdi benim asıl sormak istediğim, bu araçta konforu öldürmeden ve lastikleri düzensiz aşındırmadan lastik basıncı kaç olmalı ön arka? Bagajda bazen yük oluyor, bazen tek kişi biniyorum. Her seferinde istasyona gidip hava ayarlamakla uğraşmak istemiyorum, en optimum bar veya psi değeri nedir bunun?
Yarın uzun yola çıkacağım, araba full dolu olacak. Bir arkadaşım basınç kontrol valfi ya da sensör beyniyle alakalı bir kalibrasyon hatası da olabilir diyor ama ben direkt basınçların dengesizliğinden şüpheleniyorum. Lastiklerin yanağında yazan maksimum basınca göre mi hareket etmeli yoksa fabrikanın verdiği o karışık tabloyu mu baz almalı? Tecrübesi olanlar bir el atsın, önler mi daha yüksek olmalı yoksa arkalar mı daha sert basılmalı?