2014 model Ford Focus 1.6 TDCİ aracım var, daha 185 bin kilometrede ama sabahları ilk çalıştırmada resmen traktör gibi çalışmaya başladı. Özellikle araba bir gece yattıktan sonra kontağı çevirdiğim an o motor soğukken gelen şakırtı sesi insanın içini acıtıyor. Ses yaklaşık 5-10 dakika sonra motor ısınmaya başlayınca kesiliyor ama o zamana kadar sanki içeride metal parçalar birbirine vuruyor. Geçen hafta bizim buradaki sanayiye götürdüm, usta yağ basınç sensörü arızalı olabilir, üst kapağa yağ geç geliyordur dedi ama sensörü değiştirmemize rağmen durum hala aynı, sabahları o metalik ses gelmeye devam ediyor.
İşin garibi bilgisayara bağladığımızda herhangi bir arıza kaydı da düşmüyor, beyin tertemiz görünüyor. Başka bir usta da VVT valfi ya da eksantrik zinciri gevşemiş olabilir, gergiden dolayı yapar dedi ama net bir şey söyleyemiyorlar, doğrudan motoru açmamız lazım diyorlar. Yağ filtresini ve yağı daha yeni değiştirdim, orijinal filtre ve kaliteli 5w30 yağ kullandım ama o şakırtı bir türlü kesilmedi. Araba ısınınca saat gibi çalışıyor, performansta falan bir düşüş yok ama o ilk çalıştırmadaki ses sanki motor elime kalacakmış hissi veriyor.
Benzer durumu yaşayan var mı aranızda? Acaba yağ pompasında mı bir sıkıntı var yoksa bu VVT valfi bozulunca gerçekten bu kadar yüksek ses yapar mı? Oksitlenme falan olmuştur diye soketleri de kontrol ettik ama bir sonuç alamadık. Daha önce başına gelen veya şu parçaya baktır, kesin ondandır diyen biri çıkarsa çok makbule geçer, boş yere motoru açtırmak istemiyorum. usta usta gezmekten, her kafadan bir ses çıkmasından yoruldum artık.