Beyler selam, 2012 model 1.6 e-HDi dizel Citroen C4 aracım var, şu an 185.000 km’de. Geçen hafta yokuş yukarı kalkarken ekranda aniden Gearbox Fault uyarısı verdi ve araba kendini korumaya alıp vitesi boşa attı. Kenara çekip kontağı kapatıp açınca düzeldi ama iki gündür vites geçişlerinde ciddi bir sarsıntı ve tak diye bir ses gelmeye başladı. Özellikle 1. vitesten 2. vitese geçerken araba resmen yığılıyor. Bu kronik Citroen C4 vites kutusu arızası başımıza bela olacak gibi duruyor, daha önce başına gelen var mı?
Bugün bizim buradaki sanayide bir ustaya gösterdim, bilgisayara bağladık ama net bir şey söyleyemedi. Şanzıman beyni (ECU) üzerinde bir hata kodu görünüyor ama mekanik mi yoksa elektronik mi emin olamadık. Usta, şanzıman robotu içindeki selenoid valf grubunda tıkanma olabilir ya da baskı balata bittiği için vitesleri ayarlayamıyor diyor. Ayrıca vites seçici robotun kablo tesisatında bir oksitlenme olup olmadığına bakılması lazımmış. Daha önce vites kutusu yağı değişti mi diye sordu, ben alalı 40 bin km oldu ama benden önceki sahibi ne yaptı hiç bilmiyorum.
Arıza lambası yandığı zaman bazen geri vitese de geçmiyor, vites kolunu R konumuna getiriyorum ama ekranda sadece N yanıp sönüyor. Sanayideki başka bir usta da vites robotunun içindeki kömürlerin bitmiş olabileceğini veya basınç tüpünün patlamış olabileceğini iddia etti. Bu Citroen C4 vites kutusu arızası için komple robotu mu değiştirmek lazım yoksa sadece içindeki o sensör ve valf parçalarıyla kurtarabilir miyiz? Masrafı ne olur, İstanbul Anadolu yakasında bu işin ehli, bizi kazıklamayacak bir usta tavsiyeniz var mı? Şimdiden eyvallah.