2014 model 185 bin kilometredeki bej döşeme Jetta aracımın içi resmen leke tarlasına döndü. Geçen hafta arka koltukta çocuk koca bardak kolayı boşalttı, ön tarafta da bardaklıktan taşan kahve lekeleri var. Kumaş açık renk olduğu için ne yapsam daha çok kusuyor, sildikçe leke yayılıyor. Sanayideki oto kuaförlere sordum, uçuk rakamlar çekiyorlar; kendim halledeyim diyorum ama piyasada çok fazla ürün var. Kumaşın dokusuna zarar vermeyecek, rengini soldurmayacak döşeme temizliği için hangi deterjan daha etkili olur, kullananlardan tavsiye bekliyorum.
Asıl çekindiğim nokta ise koltukların altındaki elektrik tesisatı. Malum, koltukların altında hava yastığı beyni ve koltuk doluluk sensörü kablo soketleri bulunuyor. Çok ıslak bir temizlik yaparsam bu soketlere su kaçıp oksitlenme yapmasından veya Airbag arıza lambasını tetiklemesinden korkuyorum. Daha önce bir arkadaşımın başına gelmişti, nemli kaldığı için sensörler sapıtmış, dünya para harcayıp soketleri değiştirtmişti. Hem bu teknik aksama zarar vermeyecek hem de kirleri dipten söküp atacak bir çözüm arıyorum.
Bir de koltuk ısıtma rezistanslarını ve sigorta panelini de düşünmek lazım. Çok köpüren veya kuruması zor olan deterjanlar rezistanslara zarar verir mi diye kafamda soru işaretleri var. Döşeme temizliği için hangi deterjan kullanılırsa bu inatçı kahve ve kola lekelerini kumaşı yıpratmadan çıkarabiliriz? Valet Pro veya Koch Chemie gibi markalar iş görür mü yoksa market tipi ürünler de yeterli mi? Tecrübeli arkadaşlardan uygulama yöntemiyle beraber detaylı bir yol haritası bekliyorum.