2015 model Volkswagen Passat B8 aracım var, şu an 142 bin kilometrede. Geçen hafta hanımın memleketine gittik, arabayı sitenin bahçesinde fıskiyelerin tam yanına park etmişim. Bir hafta boyunca o kireçli kuyu suyu camın üzerinde güneşin de etkisiyle iyice kemikleşmiş, resmen katman oluşturmuş. Yıkamacıya götürdüm, basınçlı su ve kaliteli şampuanlarla denedik ama o beyaz halkalar banamısın demedi. Özellikle akşamları karşıdan bir araç farı geldiğinde önümü göremez hale geliyorum, camın üzerinde buzlu bir tabaka var gibi ışık kırılıyor. Camdaki kireç lekeleri nasıl çıkar diye internette bakmadığım forum, sormadığım usta kalmadı ama denediğim yöntemlerin hiçbiri kalıcı çözüm sunmadı.
İşin kötüsü, bu kireç tabakası sadece cam yüzeyinde değil, ön camın üst kısmındaki yağmur sensörü ve şerit takip asistanı kamerasının olduğu bölgeyi de tamamen kaplamış durumda. Araba bazen sensör hatası veriyor, muhtemelen o kireç tabakası sinyali kestiği için sistem sağlıklı çalışamıyor. Silecek motorunun oradaki plastik ızgaralarda ve tahliye kanallarında da yoğun beyazlıklar var; acaba bu kireçli su zamanla silecek motoru soketlerinde oksitlenme yapar mı ya da beyin kısmına bir zarar verir mi diye de endişeleniyorum. Silecekleri çalıştırdığımda camdan sanki zımpara yapıyormuş gibi gıcır gıcır sesler geliyor, belli ki camın o pürüzsüz dokusu tamamen bozulmuş.
Sanayideki camcı bir usta abi buna seryum oksit ile profesyonel bir polisaj yapmamız lazım, başka türlü kurtarmaz dedi. Ama camın optik yapısını bozar da görüntüde dalgalanma yapar mı diye tereddütte kaldım, sonuçta güvenliği etkileyen bir durum. Evde sirkeli su, limon, hatta kil hamuru bile denedim ama o kalsiyum lekeleri resmen cama işlemiş, tırnağa geliyor. Aranızda bu tarz ağır bir kireç vakasını camı çizmeden, özellikle o hassas sensörlere ve elektronik aksama zarar vermeden temizleyebilen var mı? Hangi kimyasalı veya polisaj yöntemini tavsiye edersiniz? Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden eyvallah.