Beyler bizim 2012 model 224 binde 2.0 TDI Passat var, son bir haftadır canımı sıkmaya başladı. Geçen gün yolda giderken bir anda göstergede uyarı verdi, sağa çekip kaputu bir açtım ki genleşme kavanozundaki su resmen çamura dönmüş, bildiğin balçık gibi olmuş. Yağ kapağını açtığımda ise o meşhur tahin/mayonez kıvamını gördüm. İnternette ne kadar forum varsa baktım, her yerde motor yağına su karışması belirtileri olarak bu durumdan bahsediliyor. Bizim usta direkt conta yakmışsın, kapak taşlanacak dedi ama araba daha önce hiç hararet görmedi, fan açmama gibi bir durum da hiç yaşamadık.
Şimdi usta motorun üst kapağını açmamız lazım diyor ama ben yağ soğutucusundan (eşanjör) şüpheleniyorum. Eğer yağ soğutucusu patladıysa yağı suya karıştırır mı yoksa tam tersi mi olur? Ayrıca araç rölantide çalışırken hafif bir sarsıntı var, sanki bir silindir tam verim vermiyor gibi. Termostat müşürü ve devirdaim pompasını daha 10 bin bakımında orijinaliyle değiştirmiştim. Eğer conta sağlamsa ve sorun sadece soğutucudaysa motoru boşuna açtırıp orijinalliğini bozmayalım diyorum. Blokta bir çatlak veya silindir kapağında bir eğilme olsa araba ciddi su eksiltmez mi? Benimkinde su seviyesi çok düşmüyor ama rengi ve kıvamı tamamen bozulmuş durumda.
Daha önce bu tarz bir durumla karşılaşan, özellikle bu motor kodunda kronik yağ soğutucusu arızası yaşayan var mı? Motor yağına su karışması belirtileri arasında sadece bu balçıklaşma mı olur yoksa egzozdan beyaz duman atması da şart mı? Bizimkinde duman namına bir şey yok ama çekişten düşme hissediyorum. Sanayideki ustalara kalsa hemen komple motor indirecekler, EGR valfi çevresinde bir sızıntı veya basit bir conta arızasından kaynaklı bir durum olabilir mi diye merak ediyorum. Tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum, ona göre yarın rektefiyeciye çekiciyle göndereceğim arabayı.