Beyler selam, 2014 model 185.000 kmdeki Ford Focus 1.6 TDCİ aracımda son birkaç haftadır sol ön taraftan gelmeye başlayan sinir bozucu bir ses var. Özellikle stabilize yollarda veya parke taşlı yollarda düşük hızla giderken lokur lokur diye bir vuruntu sesi duyuyorum. Geçen gün yoldaki derin bir çukura biraz sert girmek zorunda kaldım, sanırım her şey ondan sonra başladı. Arabanın direksiyonunda titreme yok ama o sarsıntıyı resmen kabin içinde hissediyorum. Sanayideki usta üstünkörü bir baktı, Amortisörün patlamış, yağ kaçırıyor dedi ama bana çok inandırıcı gelmedi. Sizin tecrübelerinize dayanarak sormak istiyorum; amortisör patlaksa ses yapar mı yoksa bu sesin kaynağı başka bir şey olabilir mi?
Aracı lifte kaldırdığımızda amortisör körüğü kısmında bir miktar yağlanma fark ettim ama amortisör milinde ciddi bir oksitlenme veya eğilme görünmüyordu. Usta direkt Amortisörleri çift olarak değişeceğiz diyerek masraf çıkardı ama ben kule takozu veya salıncak burcu gibi parçalardan da şüpheleniyorum. Eğer amortisörün içindeki valf sistemi bozulduysa bu kadar net bir vuruntu sesi duymam normal mi? Yoksa sorun sadece rot başı veya z rotu gibi daha basit bir parçadan mı kaynaklanıyordur? Daha önce başına gelen varsa, patlak amortisörün sesi nasıldır, tam olarak hangi durumlarda kendini belli eder yardımcı olursa çok sevinirim.
Bir de şunu merak ediyorum, eğer sorun amortisördeyse değişim yaparken üst kule bilyalarını da mutlaka değiştirmeli miyim? Malum parça fiyatları uçtu gitti, boş yere sağlam parçayı da çöpe atmayalım. Amortisör patlaksa ses yapar mı sorusuna cevap ararken bir yandan da ön takımda başka nelere baktırmam gerektiğini bilmiyorum. Ustanın dediği gibi sadece amortisörü değiştirip geçsem bu lokurtu sesi kesin kesilir mi yoksa başka bir arıza aramam gerekir mi? Tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum.