Beyler dün bizim 2012 model 215 binde Ford Focusu muayeneye soktuk, her şeyden geçti ama gel gelelim emisyon değerleri yüksek çıktığı için egzoz muayenesi geçmedi ne yapmak lazım şimdi bir akıl verin. İstasyondaki eleman abi senin araba duman atıyor, değerler tavan yapmış dedi kağıdı elimize verdi. Aslında gidişinde falan pek bir anormallik yoktu ama son zamanlarda rampada yüke binince arkadan hafif bir siyah duman attığını fark ediyordum, demek ki katalizör artık miadını doldurdu ya da içinde fena kurum var.
Bugün sanayideki bizim ustaya uğradım, kaputu açtı bir iki gaz verdi. Bunda EGR valfi kurum bağlamış olabilir ya da oksijen sensörü sinyali yanlış gönderiyordur, zengin karışım yakıyordur diyor. Bilgisayara bağlayınca beyin üzerinde belirgin bir hata kodu da vermiyor meret ama egzozdan çıkan gaz limitlerin iki katı. Usta bir de enjektör memelerini kontrol ettirmemiz lazım, eğer işeme yapıyorsa yakıtı çiğ atar o da emisyonu bozar dedi. Katalizörün içinde oksitlenme mi var yoksa sadece doldu mu anlamadık.
Şimdi ben bu katalizörü temizletsem mi yoksa direkt değiştirmek mi lazım? Piyasada emisyon düşürücü yakıt katkıları falan satılıyor, onlardan kullansam muayeneden geçer miyim yoksa komple egzoz hattını mı elden geçirmek lazım? Egzoz muayenesi geçmedi ne yapmak lazım diye sağa sola sormaktan yoruldum, daha önce bu sorunla karşılaşıp nokta atışı çözüm bulan, özellikle şu sensör değişiminden sonra değerleri düzelen varsa tecrübelerini paylaşsın. Boşuna masrafa girmeyelim, işi kökten nasıl çözeriz?