Beyler selam, nakit param kısıtlı olduğu için bir süredir piyasayı kovalıyorum. Bugün bir tane 2017 model Volkswagen Passat 1.6 TDI Comfortline buldum, araç daha 145 bin kilometrede. Fiyatı emsallerine göre neredeyse 200 bin TL daha aşağıda çünkü araçta ağır hasar kaydı mevcut. Sahibi önden bir kazası olduğunu ama şaselerin işlemsiz olduğunu iddia ediyor. Kendi kendime günlerdir Ağır hasar kayıtlı araba alınır mı diye sorup duruyorum ama donanım ve model yılı beni çok cezbediyor. Ancak aracı dün bir ustaya gösterdiğimde kafam iyice karıştı.
Arabayı teste çıkardığımızda motor arıza lambası yaktı ve bilgisayara bağladığımızda krank devir sensörü hatası aldık. Usta, kazadan sonra tesisatın tam düzgün toplanmamış olabileceğini, ABS beyni soketlerinde de yer yer oksitlenme fark ettiğini söyledi. Hatta klima kompresörü devreye girdiğinde rölantide garip bir dalgalanma oluyor; muhtemelen genleşme valfi veya elektrik tesisatındaki bir kaçak yüzünden beyin saçmalıyor olabilir dendi. Şanzıman geçişlerinde bir sıkıntı yok ama bu tarz sensör ve beyin odaklı arızalar, aracın ağır hasarlı olmasından kaynaklı kronik bir dert midir merak ediyorum.
Açıkçası Ağır hasar kayıtlı araba alınır mı yoksa bu paraya daha düşük model ama hatasız bir araca mı yönelmeliyim? Sanayideki ustaların bazıları bir şey olmaz, iki kablo yenilersin biter diyor, bazıları ise bu araba dikiş tutmaz, elektrik tesisatıyla uğraşmaktan sanayiden çıkamazsın diyerek korkutuyor. Sigorta kutusundan gelen o hafif yanık kokusu ve oksitlenme beni çok işkillendirdi. Daha önce ağır hasarlı araç alıp bu tarz sensör ve beyin problemleriyle boğuşan, tecrübesi olan arkadaşlar bir yol gösterirse çok makbule geçer.