Beyler selam, elimde 2012 model 185.000 kmde bir Jetta var. Geçen gün yağ seviyesine bir bakayım dedim, çubuğu bir çektim ki ucu resmen mayonez gibi olmuş, bembeyaz köpükler var. Kış geldi havalar soğudu diye mi yapıyor yoksa motorda başka bir nane mi var anlamadım. İnternette araştırırken yağ çubuğunda köpürme neden olur diye bakındım ama herkes ayrı bir telden çalıyor, kimisi normal diyor kimisi motor elinde kalır diyor. Arabanın çekişinde pek bir sıkıntı yok gibi ama rölantide hafif bir titreme seziyorum, sanki motor eskiye göre daha sarsıntılı çalışıyor.
Geçen ay aslında bizim ustaya rutin bakıma götürmüştüm, o zaman termostat gövdesinde hafif bir terleme var demişti ama pek önemsememiştim, vakit yoktu değiştiremedik. Acaba o taraftan içeri su mu sızdırıyor da yağa karışıyor? Soğutma suyu haznesine baktım, antifrizin rengi çok az bulanıklaşmış ama asıl olay yağ çubuğundaki o kremsi tabaka. Bazı arkadaşlar yağ soğutucusu patlamıştır, yağla su birbirine karışıyordur diyor. Bazıları da direkt silindir kapak contası yanmış diyor. Yağ müşürü veya herhangi bir arıza lambası da yakmadı ama içim hiç rahat değil. Sabahları ilk marşta egzozdan hafif beyaz duman atıyor, motor iyice ısınınca o duman kesiliyor.
Bu durum başından geçen, tecrübesi olan var mı? Devirdaim pompası ya da blok çatlağı gibi daha büyük bir masraf çıkarmasından korkuyorum. Acaba havalar soğuk diye kısa mesafede motor tam ısınmadığı için nemden kaynaklı bir yoğuşma mı yapıyor, yoksa direkt sanayiye çekip motoru mu açtıralım? Yağ çubuğunda köpürme neden olur sorusunun cevabını tam teknik olarak bilen birisi aydınlatırsa çok makbule geçer, ona göre parçacıdan conta takımı ya da revizyon parçaları bakacağım. Şimdiden eyvallah.