Beyler bıktım usandım artık şu sanayi yollarını aşındırmaktan. Altımda 2012 model 245.000 kmde bir Passat var, son iki aydır resmen huzur vermedi. Geçen gün yolda giderken araba bir anda korumaya geçti, gaz yemez oldu. Ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık krank mili sensörü arıza vermiş dediler, değiştirdik. İki gün geçmedi bu sefer sabahları geç çalışmaya başladı, rölantide traktör gibi titriyor resmen. Başka bir usta baktı, bu sefer de EGR valfi kurum bağlamış, temizlikle kurtarmaz komple değişecek dedi. Üstüne bir de şanzıman beyni ufaktan sinyal vermeye başladı, vites geçişlerinde saçma sapan vuruntu yapıyor.
Harcadığım paranın haddi hesabı kalmadı, turbosuydu enjektörüydü derken dizel motorun dertleri beni hayattan soğuttu. Arabayı ilana koydum, bir şekilde elden çıkarıp daha sorunsuz, baş ağrıtmayacak bir şeye geçmek istiyorum. Ama piyasa öyle bir hal almış ki ne tarafa baksam kafam karışıyor. Her gün İstanbul trafiğinde dur kalk yapıyorum, yakıt maliyeti de belimi bükmeye başladı. Artık sanayiye gitmekten, usta nazı çekmekten yoruldum.
Şimdi asıl meseleye gelirsek; bu devirde, bu karmaşık piyasada dizel mi benzinli mi hibrit mi almalı karar veremiyorum. Hibritlerin yakıtı şehir içi çok iyi diyorlar ama uzun yolda ne yapar, batarya masrafı çıkarır mı kafamı kurcalıyor. Turbo benzinli alsam ocağıma incir ağacı diker mi yoksa LPG ile mi uğraşmalı? Yoksa yine bildiğim yoldan gidip düşük kmli, garantisi devam eden bir dizel mi bakmalıyım? Aranızda bu tarz bir geçiş yapan ya da benzer teknik sorunlar yaşayıp aracını yenileyen varsa tecrübelerinize ihtiyacım var. Şimdiden eyvallah.