2014 model 185 binde bir Ford Focusum var, son iki haftadır sağ ön taraftan kasislerde ve bozuk yollarda lok lok diye sinir bozucu bir ses gelmeye başladı. Özellikle sabahları araba soğukken bu ses daha belirgin duyuluyor, araç ısındıkça ses biraz azalıyor ama tamamen kesilmiyor. Geçen yağmurlu bir havada gece vakti derin bir çukura sertçe düştüm, ondan sonra bu dert başıma sarıldı. Direksiyonu tam tur çevirirken de hafif bir gıcırtı ve sürtme sesi duyuyorum, acaba kule takozu veya bilye kısmında mı bir sıkıntı var yoksa direkt amortisör patlaksa ses yapar mı diye kendi kendime sormaya başladım.
Dün sanayide bir rotçuya gösterdim, eleman arabayı eliyle yukarı aşağı salladı, abi senin sağ amortisör yağ kusmuş, patlamış bu dedi. Ama başka bir usta da z-rotlar veya salıncak burçları da bu sesi yapabilir, hemen amortisörü söküp masrafa girmeyelim dedi. Araba yolda giderken de eskisi gibi esnemiyor, sanki sağ taraf daha sertleşti veya tam tersine yaylanıp duruyor, çukura girince küt diye vuruyor. Amortisör milinin içindeki valf sisteminde bir arıza mı oluştu yoksa sadece o görünen yağ kaçağı mı bu sesi yapar çözemedim. Frenleme yaparken de araç sağa hafif bir çekme yapıyor gibi hissediyorum, sanki o tarafın direnci iyice bitmiş.
Eğer değişim yaparsam mutlaka çift mi değişmem lazım? Bazıları sadece bozulan tarafı değiştir geç diyor ama yol tutuş dengesi bozulur diye de çekiniyorum. Bir de bu tekerleğin arkasındaki ABS sensör kablolarında bu sarsıntıdan dolayı bir oksitlenme veya kopma ihtimali var mıdır? Çünkü dün bir ara ekranda anlık arıza lambası yanıp söndü. Amortisörün patlak olup olmadığını tam olarak netleştirmenin yolu nedir, illaki o yağ sızıntısını mı referans almalıyız yoksa amortisör test cihazına sokmak şart mı? Daha önce başına gelen veya bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.