Beyler hafta sonu bizim 2012 model 1.6 TDCİ Ford Focusu (araç şu an 224 binde) muayeneye götürdüm, diğer her şeyden geçti ama emisyon değerleri tavan yaptığı için egzoz muayenesi geçmedi ne yapmalıyım diye kara kara düşünmeye başladım. İstasyondaki görevli değerlerin sınırın çok üstünde olduğunu, duman atmasa bile yanmanın düzgün gerçekleşmediğini söyledi. Arabada çekişten düşme falan da hissetmiyordum aslında ama cihazda sonuçlar felaket çıktı, raporu elime verdiler kaldık öylece.
Sanayideki tanıdık ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık; oksijen sensörü (lambda) verileri biraz dalgalı görünüyor dedi ama kesin ondan mıdır emin olamadı. EGR valfi kurum bağlamış olabilir, temizleyelim geçer diyorlar ama boşuna masraf açmasından korkuyorum. Bir de bizim bu kasalarda katalitik konvertör dolunca direkt emisyonu etkiliyormuş. Egzozcuya sordum, abi bunun içi dolmuştur, boşaltalım ya da değiştirelim diyor. Değiştirmek dünya para, boşaltınca da bu sefer muayeneden yine kalır mıyım şüpheliyim, iyice kafam karıştı.
Daha önce başına böyle bir durum gelen var mı? Kat iptali mi yapmalı yoksa bu enjektör temizleyici katkılarla bu işi çözebilir miyiz? Egzoz muayenesi geçmedi ne yapmalıyım sorusuna yönelik gerçekten işe yarayan, nokta atışı bir tavsiyeniz varsa çok makbule geçer. Sensör soketlerinde bir oksitlenme mi var yoksa beyin mi yanlış okuyor anlamadım, göstergede arıza lambası da yakmıyor meret. Şehir dışına çıkacağım, acil bir yol göstermenizi bekliyorum.